Întrebări frecvente privind concediul de odihnă, cu Rodica Cușmăunsă
Concediul de odihnă este tot mai aproape așa că am pregătit o serie de sfaturi importante oferite de Rodica CUȘMĂUNSĂ de la Departamentul CAAE, ASEM care îți spune cum să procedezi în situații mai atipice legate de concediu de odihnă al angajaților.
Mai întâi să facem o mică introducere despre Rodica Cușmăunsă. Deține titlul Conferențiar. univ. ASEM, activează în funcție de Contabil șef la mai multe companii. Trainer PROACTIVE din anul 2016 și consultant în contabilitate. Peste 1000 de persoane instruite și mii de ore predate.
Răspunsurile oferite de conf. univ, dr. Rodica CUȘMĂUNSĂ, la întrebările referitoare la durata concediului de odihnă parvenite de la următorii noștri!
- În durata concediului de odihnă se includ și zilele de sărbătoare nelucrătoare?
Zilele de sărbătoare în care nu se lucrează, nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual. - Ce se întâmplă, dacă în timpul aflării concediului de odihna, angajatul anunță că începe concediul pentru incapacitate temporară de muncă sau concediul pentru îngrijirea copilului bolnav?
În această situație, concediul de odihna se întrerupe, urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situația de incapacitate temporară de muncă ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmează ca zilele neutilizate ale concediului de odihna se să fie reprogramate pe parcursul anului curent de gestiune. - În ce situații poate fi mărită durata concediului de odihnă, acordând zile suplimentare?
Angajații care lucrează în condiţii vătămătoare, persoanele cu dizabilităţi de vedere severe şi tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă anual suplimentar plătit cu durata de cel puţin 4 zile calendaristice. Unuia dintre părinţii care au 2 şi mai mulţi copii în vârstă de pînă la 14 ani (sau un copil cu dizabilităţi) li se acordă, în baza unei cereri scrise, un concediu de odihnă anual suplimentar plătit cu durata de 4 zile calendaristice. - Poate angajatul să renunțe la concediul anual de odihnă?
Potrivit prevederilor art. 112 al CM dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat pentru toţi salariaţii și nu poate fi obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări. Orice înţelegere prin care se renunţă, total sau parţial, la acest drept este nulă.
Ce se întâmplă cu zilele de concediu de odihnă rămase nefolosite din anul 2020?
Zilele de concediu de odihnă rămase nefolosite din anul 2020 – salariații nu le vor pierde!!! Deoarece acestea se reportează și vor putea fi luate până la sfârșitul anului următor, adică 2021
Dacă ai nevoie să afli răspunsul la mai multe întrebări privind salariu, poți găsi la seminarul nostru dedicat Drepturilor salariale și dărilor de seamă. Mai multe detalii despre seminar găsiți aici