Articol
Impozite ciudate în lume
Impozitul pe venit și TVA, impozitul pe bunurile imobiliare și taxele rutiere sunt termeni obișnuiți pentru noi. Totul pare să fie logic și corespunde practicii de impozitare. Dar, să privim taxele puțin diferit. Am adunat pentru voi cele mai neobișnuite taxe din diferite țări, unele fiind dintre cele mai dezvoltate.
-
Taxa pe soare. Toți turiștii care vin pe insulele Baleare (Ibiza, Mallorca, Menorca) trebuie să plătească, pe lângă biletul de sejur și o taxă pe soare, care se aplică numai în zilele însorite și este în mărime de 1 euro pe zi/persoană.
-
Taxa pe umbră. În Veneția sunt taxați toți comercianții care produc umbră prin montarea de copertine, corturi și alte instalații menite să realizeze umbrire pentru restaurante, baruri în aer liber. Scopul taxei – protejarea orașului, unde razele soarelui proiectate direct pe sol contribuie la evaporarea apei.
-
Taxa pe gips. Austria, țara în care fiecare an spitalele găzduiesc circa 150 000 de turiști cu fracturi și luxații, a introdus o taxă pe gips, care se percepe de la toți schiorii, direct de către hoteluri și alte unități de cazare și se varsă în conturile prevăzute pentru sănătate.
-
Taxa pe grătar. Administrația locală din regiunea valonă a Belgiei (cu circa 3,3 mln de locuitori) a hotărât să impoziteze gătitul pe grătar în aer liber, pentru combaterea încălzirii globale. S-a calculat că un grătar care funcționează toată seara produce 50-100 grame gaze cu efect de seră și, ca urmare, amatorii de grătare au fost obligați să plătească pentru această plăcere o taxă de 20 Euro.
-
Taxa pe fiecare duzină de bețișoare. Pentru a proteja natura, autoritățile chineze au hotărât să introducă o taxă modestă pe fiecare duzină de bețișoare, sperând că în acest fel unii dintre utilizatori vor adopta bețișorul din plastic, refolosibil. În fiecare an, China utilizează circa 45 miliarde de bețișoare drept tacâmuri specifice, fiind sacrificați anual până la 25 mln de arbori de bambus.
-
Taxa pe rețele de socializare. În Uganda cei care doresc să utilizeze rețelele sociale trebuie să plătească 0,05 USD pentru fiecare zi de utilizare. Cei care doresc să aibă propriul blog sunt taxați cu 440 USD pe an. Este o taxă dură pentru o țară în care cea mai parte a populației trăiește cu 1USD pe zi. Pentru neplata taxei se prevede o amendă exagerată: 2 500 USD sau 12 luni de închisoare.
-
Taxa pe concubinaj. În China cuplurile care trăiesc în concubinaj sunt obligate să achite statului aproximativ 120 de euro/an.
-
Taxa pe gazele emise de vaci. Autoritățile daneze au decis să taxeze proprietarii de vaci, deoarece gazele emise de vaci în atmosferă, în special – metanul, poluează mediul. Mărimea taxei de 96 euro pe văcuță/an. O taxă similară există și în Estonia.
-
Taxa pe piercing-uri și tatuaje. În SUA, și anume în statul Arkansas se achită o taxă de 6% din costul serviciilor de tatuaj și piercing. Introducerea taxei a contribuit la reducerea cazurilor de infecție cu boli periculoase
- Taxa pe pace. Locuitorii din Republica Guineea, a cărei populație trăiește sub pragul sărăciei, sunt obligați să achite taxa pentru pace, deși la momentul actual în țară nu există nici o acțiune militară. Mărimea taxei este de 17 euro de persoană/an