Articol
Cum se calculează salariul?
În fiecare lună primești Fluturașul salarial. Ți-ai pus vreodată întrebarea cum s-a calculat salariul tău? Noi explicăm, iar tu verifică!
Mulți dintre noi își pun întrebarea: cum se calculează salariul spre plată? ce fel de rețineri se fac și cum ele se determină?
În continuare, vom explica pas cu pas modul de calcul a salariului pentru un angajat cu 3 copii minori și soție la întreținere, în contractul de muncă al căruia este indicat un salariu de 7 000 lei, dar în Fluturașul salarial - 5 992, 60 lei.
Unde sunt restul banilor?
În primul rând, trebuie să cunoști care este mărimea salariului tău brut (calculat). De regulă, acesta este indicat în Contractul de muncă pe care îl semnezi la angajare și din care se rețin, ulterior, taxele și impozitele salariale.
Considerăm, că angajatul nostru are un salariu brut (calculat) de 7 000 lei.
❗❗❗ Atenționăm că angajatul va primi 7 000 lei doar dacă va lucra numărul total de ore lucrătoare prevăzute de graficul de muncă. Pentru luna iunie 2021, acesta constituie 176 ore (în cazul săptămânii de lucru de 5 zile lucrătoare cu 8 ore/zi).
La momentul actual din salariul brut calculat angajatului se fac două tipuri de rețineri obligatorii:
- prime de asistență medicală în mărime 9% (în continuare -PAM). Banii ajung în fondul asigurare obligatorii medicale, adică din aceste resurse se întreține sistemul public de sănătate.
În cazul angajatului nostru, PAM vor constitui 630 lei (7 000 lei x 9%).
- Impozitul pe venit care constituie 12% din venitul impozabil.
Pentru început, ce este venitul impozabil?
Este suma din care se calculează impozitul pe venit achitat de angajat și se calculează după următoarea relație matematică:
Venit impozabil = Salariul brut calculat – Prime de asistență medicală (9%) – Scutiri
Ce sunt primele de asistență medicală am aflat mai sus. Dar, ce reprezintă scutirile?
Scutirea – o sumă din salariu care NU se impozitează cu impozit pe venit.
Orice angajat are dreptul la o scutire personală, în mărime de 2100 lei/lună (pentru anul 2021). De asemenea, angajații pot beneficia de scutirea pentru persoane întreținute (copii minori, copii care își fac studii în țară sau străinătate, părinții- pensionari cu condiția că venitul anual al acestora nu depășește suma de 11 280 lei) a căror mărime este de 375 lei.
În cazul nostru, angajatul va beneficieze de scutirea personală de 2100 lei/lună și scutirea pentru 3 copii minori de 1 125 lei (3 copii x 375 lei/lună).
Respectiv, suma totală a scutirilor constituie 3 225 lei (2100+1125).
❗❗❗ Din 01.01.2021 angajații nu mai pot beneficia de scutirea pentru soț/soție care nu activează în câmpul muncii.
Prin urmare, impozitul venit al angajatului se va calcula în felul următor:
Impozit pe venit = Venit impozabil x 12% = (7 000 – 630 - 3 225) x 12% = 377,40 lei
După efectuarea reținerilor din salariu, se calculează salariul spre plată care este suma cu care angajatul rămâne „în mână” după achitarea tuturor impozitelor.
Astfel, salariul pe care îl va primi în buzunar angajatul nostru este de 5992,60 lei (7 000 – 630 – 377,40)
Dar, cunoști, că în unele țări ale lumii angajații nu achită impozite din salariu?
Guvernele acestor țări nu taxează veniturile cetățenilor: Monaco, Andorra, Arabia Saudită, Kuweit, Bermuda, Qatar, Oman, Bahamas, Insulele Cayman, Emiratele Arabe Unite.