Plătitor sau neplătitor de TVA? Ce trebuie să știi... 

Atunci când hotărăști să ai propria afacere, trebuie sa iei mai multe decizii. Una dintre ele se referă: dacă ar trebui sau nu să devii plătitor de TVA.

Prin urmare, o entitate nou înființată are două posibilități din punct de vedere al TVA-ului:
  • Fie să rămână neplătitoare de TVA încă de la început, până când aceasta va depăși plafonul de 1 200 000 lei pe parcursul a 12 luni consecutive
  • Fie benevol, să devină încă de la început plătitoare de TVA

Ce înseamnă plătitor de TVA?

Atunci când ești plătitor de TVA, facturile și bonurile fiscale emise la vânzarea bunurilor sau serviciilor trebuie să conțină TVA (20%, 8% sau 12 (6)%, în funcție de activitatea desfășurată). Astfel, prin facturile emise, colectezi TVA-ul de la clienți.

Totodată, atunci când achiziționezi bunuri sau servicii de la agenți economici plătitori de TVA, vei plăti un preț care conține TVA. De reținut, că TVA-ul aferent cumpărărilor va fi deductibil. În plus, dacă ai achiziții de la neplătitori de TVA, nu vei avea ce deduce, pentru că pe facturile lor nu apare TVA.

La sfârșitul lunii vei calcula TVA datorat statului sau TVA de recuperat de la stat, prin diferența dintre TVA-ul colectat (de la vânzări) și TVA-ul dedus (de la cumpărări).

Astfel, dacă TVA de la vânzări > TVA de la cumpărări, atunci diferența o datorezi statului.

Dacă TVA de la cumpărări > TVA de la vânzări, atunci diferența o ceri de la stat.

Ca plătitor de TVA vei avea următoarele obligații:

  1. să depui lunar Declarația TVA până la data de 25 a lunii următoare;
  2. să plătești diferența TVA (colectat-dedus) la stat până la data de 25 a lunii următoare.


Când e avantajos să fii plătitor de TVA?

E bine să fii plătitor de TVA dacă ai clienți în cea mai mare parte persoane juridice plătitoare de TVA, dacă faci export și import sau ai majoritatea bunurilor/serviciilor procurate cu TVA pe care poți să-l deduci.

Ce înseamnă neplătitor de TVA?

Dacă ești neplătitor de TVA atunci trebuie să știi că la vânzare nu aplici cotă de TVA, și prin urmare nu colectezi TVA. Totodată, nici la cumpărări nu ai dreptul să deduci TVA. TVA-ul de la cumpărări intră în costul produselor / serviciilor cumpărate.

Când e avantajos să fii neplătitor de TVA?

Pe scurt, e avantajos să fii neplătitor de TVA atunci când ai majoritatea clienților persoane fizice sau companii neplătitoare de TVA (care nu au nevoie de deducerea TVA-ului) și numeroși concurenți plătitori de TVA (care adaugă această taxă la prețul lor și pot avea în acest fel un preț mai mare).

❗❗❗ Important pentru neplătitori de TVA: Nefacturând cu TVA, partenerii cu care lucrezi (cumpărătorii) nu vor putea nici ei la rândul lor să își deducă TVA-ul, dacă achiziționează de la tine. Prin urmare, ar putea să te evite și probabil vor prefera să cumpere bunuri/servicii de la furnizori-plătitori de TVA